Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Δημοσιεύματα του Τύπου για την απόφαση της 30ης Απριλίου 2012

"Η Καθημερινή"http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_04/05/2012_480937

Ελπίδες για το Ηρώον στο Ηράκλειο
Νικος Bατοπουλος
Σημαντική και θετική τροπή έχει πάρει η υπόθεση διάσωσης του Ηρώου της πλατείας Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά την αποδοχή εκ μέρους του δήμου των προτάσεων όσων φορέων αγωνίζονται υπέρ του μνημείου. Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα τις προτάσεις που προέκυψαν στη συνάντηση των ενδιαφερόμενων φορέων στις 28 Απριλίου και έλαβε την απόφαση να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την άμεση επανεισαγωγή του θέματος του Ηρώου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Το θέμα του Ηρώου, κτίσματος της περιόδου 1930-33 βάσει σχεδίων του Δημήτρη Κυριακού σε ρυθμό νεομινωικό, έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια. Απειλούμενο με κατεδάφιση, παρά την περίοπτη και κεντρική θέση του, το Ηρώο φέρεται να ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος υπερασπίζεται την κυριότητα του χώρου και προβάλλει τα δικαιώματά του έναντι του δήμου. Ως μνημείο χτίστηκε από τις τοπικές αρχές το 1930 και παρά τον μνημειακό χαρακτήρα του και τη φιλοδοξία να διεκδικήσει σημαντική θέση στην πόλη, εξέπεσε τα μεταπολεμικά χρόνια. Σήμερα, είναι μοναδική ευκαιρία να αποκατασταθεί όπως του αξίζει και να γίνει ένα ιστορικό σημείο αναφοράς για το Ηράκλειο.
Η ανακολουθία του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων απέναντι στην τύχη του Ηρώου είναι καταγεγραμμένη, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, διότι έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει πλέον δεσμευθεί, καθώς αποδέχεται το κοινόχρηστο του χώρου που περιβάλλει το Ηρώον, ότι θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία νομικών και πολεοδομικών χειρισμών ώστε να αποδοθεί η έκταση προς όφελος των πολιτών.
Για το Ηράκλειο, η θετική αυτή εξέλιξη, που παράλληλα φέρνει σε θέση ευθύνης και το γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΠΟΤ, είναι μια νίκη της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων που δρουν για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Είναι σημαντικό ότι έχει προταθεί η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής Δήμου Ηρακλείου και συντονιστικού οργάνου των φορέων, με αντικείμενο την υποβολή επίσημου αιτήματος στο ΥΠΠΟΤ για την κήρυξη του Ηρώου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου.
Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα συζητούμε τα αυτονόητα και ότι πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να πιέζουν τα γνωμοδοτικά όργανα του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβουν θέση ευθύνης απέναντι στην τοπική ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλοι όσοι αναρτούν σχόλια οφείλουν να γνωρίζουν πως όλες οι αναρτήσεις, τα σχόλια και οι ψηφοφορίες είναι επικοινωνία δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσης και οφείλουν να αναρτούν μηνύματα και υλικό με περιεχόμενο κατάλληλο.

Παρατίθεται ενδεικτικά ότι κατά την ανάρτηση σχολίων, ο χρήστης οφείλει να συμμορφώνεται και να μην προβαίνει σε ενέργειες όπως τις παρακάτω:

1. Δημοσίευση με περιεχόμενο δυσφημιστικό, προσβλητικό, ανήθικο, άσεμνο, βίαιο, κακόβουλο, βλάσφημο, παρενοχλητικό ή δημοσίευση πληροφοριών που ανακτήθηκαν με παράνομα μέσα. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης μηνύματα ή υλικό που προσβάλλει ή θίγει τα χρηστά ήθη, τη φυλετική, θρησκευτική ή σεξουαλική ελευθερία.
2. Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των άλλων. Περιλαμβάνονται μηνύματα που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, κωδικοί κ.α.
3. Ανάρτηση θεμάτων, σχολίων, επιστολών και ψηφοφοριών άσχετων με τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτής της πύλης, δηλαδή με τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων.
4. Ανάρτηση του ίδιου θέματος ή διπλές απαντήσεις.
5. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν υλικό προστατευμένο ως προς τα πνευματικά δικαιώματα (ή από τις διατάξεις περί απορρήτου) χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη συναίνεση του φορέα των δικαιωμάτων.
6. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν ιούς ή παρόμοιο λογισμικό ή πρόγραμμα που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των υπολογιστών των άλλων χρηστών.
7. Διαφήμιση ή αγοραστικές προσφορές οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας.
8. Χρήση όρων προσβλητικών, χυδαίων ή με σεξουαλικό υπονοούμενο ως όνομα χρήστη.

Οι Διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων και να διαγράφουν όποια ανάρτηση δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.