Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Συνάντηση ενημέρωσης 28ης Απριλίου 2012

Στη μεγάλη ανοικτή συνάντηση ενημέρωσης που έγινε το Σάββατο 28 Απριλίου 2012, στις 11:00, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΑΚ), μετά από πρόσκληση του Συντονιστικού για τη διάσωση και την ανάδειξη του Ηρώου στην Πλατεία Ελευθερίας, συμμετείχε μεγάλος αριθμός συλλογικών φορέων, σωματεία,  δημοτικές και πολιτικές κινήσεις της πόλης, ΜΜΕ και πολλοί ενεργοί Πολίτες του Ηρακλείου.   


Έγινε εκτενής παρουσίαση του ιστορικού για την κήρυξη του Ηρώου ως διατηρητέου μνημείου και επισημάνθηκε η μέχρι τώρα ολιγωρία των επίσημων κεντρικών θεσμών προστασίας και ιδιαίτερα του ΥΠΠΟΤ, που φέρει σοβαρή ευθύνη για τη σημερινή απαξίωση του μνημείου και για την ολοσχερή έλλειψη προστασίας του. Παράλληλα αναφέρθηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα μετά την κινητοποίηση που ξεκίνησε στο τέλος του 2010 για την επανεξέταση του θέματος τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
Επισημάνθηκε η υπεύθυνη θεσμική στάση της Πολεοδομίας του Δήμου και η θετική ανταπόκριση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών έργων Κρήτης που ανέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων τον Ιούλιο του 2011 και εκφράστηκε η αποδοκιμασία όλων των παριστάμενων στην άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος πρόσφατη άρνηση του ΥΠΠΟΤ για επανεξέταση της κήρυξης του κτίσματος που φαίνεται να αγνοεί τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων της πόλης και να αποφαίνεται με συνοπτικό και αναιτιολόγητο τρόπο για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της φυσιογνωμίας της κεντρικής περιοχής του Ηρακλείου.

Στη συνέχεια υπήρξαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων , κινήσεων και απλών Πολιτών , που κινήθηκαν όλες στην κατεύθυνση της έντασης των σχετικών πρωτοβουλιών και της υποστήριξης κάθε προσπάθειας που έχει στόχο την άμεση σωτηρία και την ανάδειξη του Ηρώου. Τονίστηκε ιδιαίτερα απ΄ όλους, πως η σημερινή κατάσταση του χώρου αποτελεί κορυφαίο δείγμα παραλογισμού και επιθετικής αδιαφορίας απέναντι σε κορυφαία και  εμβληματικά στοιχεία της ταυτότητας του Τόπου μας και αποφασίστηκε ομόφωνα η κατάθεση κατεπείγουσας πρότασης για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, την προσεχή Δευτέρα 30.04.2012. Σε αυτήν θα αναφέρεται η ομόθυμη επιθυμία  των φορέων και των Πολιτών του Ηρακλείου που συμμετείχαν, για την άμεση έκφραση θετικής άποψης του Δήμου Ηρακλείου, τόσο για την ανάγκη ένταξης του κτίσματος του Ηρώου σε καθεστώς προστασίας όσο και για την ανάδειξη του ευρύτερου κοινόχρηστου χώρου που το περιβάλλει που πρέπει να αποδοθεί με τους απαιτούμενους θεσμικούς χειρισμούς ως κοινόχρηστος χώρος στις κεντρικές πολεοδομικές λειτουργίες του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η υπεύθυνη παρουσία και οι σαφείς και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις όλων, έδωσαν την πιο ισχυρή και υπεύθυνη απάντηση σε όλους εκείνους που αδιαφορούν για την καταστροφή της συλλογικής Μνήμης του Τόπου και της Πόλης. Παράλληλα στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ανυποχώρητη θέληση εκείνων που συμμετείχαν  αλλά και ο επίμονος αγώνας τους για να υπερασπιστούν τις ιστορικές, αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές αξίες που διασώζονται ακόμη και να διεκδικήσουν αποφασιστικά τη βελτίωση της ποιότητας του σημαντικού μνημειακού αποθέματος και του δημόσιου χώρου της πόλης του Ηρακλείου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και δήλωσαν πως στηρίζουν ενεργά όλες τις περαιτέρω ενέργειες για τη διάσωση και την ανάδειξη του Ηρώου οι παρακάτω 26 φορείς: 

  • Μinoistas (Κίνηση ενεργών πολιτών)
  • Tμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤEE/TAK)
  • Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου
  • Παράρτημα Κρήτης Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων
  • Ηράκλεια πρωτοβουλία (Δημοτική κίνηση)
  • Παράρτημα Κρήτης Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
  • Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ι.Μ.Κ.)
  • Monumenta (ΜΚΟ)
  • Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου
  • Εμπορικός Σύλλογος Hρακλείου  
  • Σύλλογος Φαρμακοποιών Ηρακλείου
  • Βικέλειος Μορφωτική Εταιρεία
  • Σύλλογος φίλων Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Τμήμα Νέων Ηράκλειας Πρωτοβουλίας
  • Σύλλογος εθελοντών πολιτικής προστασίας Δήμου Ηρακλείου
  • Ποδηλατικός όμιλος Ηρακλείου - ΚΑΣΤΡΟ
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη
  • Δημοτική κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη πόλη"
  • Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου
  • Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων»
  • Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου
  • Σύλλογος φίλων Λουξεμβούργου Κρήτης
  • Σύνδεσμος Μελών γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες Ηρακλείου
  • Αντ.Αρ.Συ.Α. Ηρακλείου
  • Σύλλογος Τριτέκνων Ηρακλείου


Παρόντες στη συνάντηση ήταν και τοποθετήθηκαν προσωπικά και θετικά για την ανάγκη διάσωσης του Ηρώου οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου κ.κ. Βασιλάκης Μανόλης, Γιαλιτάκης Νίκος και Αεράκης Γιώργος, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Νίκος Ματζαπετάκης και ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της Κίνησης «Ηράκλειο-Ανθρώπινη πόλη» κ. Κώστας Καμπιτάκης.

Καλούμε τους φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό, τα ΜΜΕ και τους Πολίτες του Ηρακλείου, αλλά και όσους επιθυμούν να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την υποστήριξή τους και να δυναμώσουν το μέτωπο για τη διάσωση και την ανάδειξη του Ηρώου, να παρευρίσκονται στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 30.04.2012 και ώρα 2 μ.μ., όπου σύμφωνα με τον κανονισμό θα τεθεί προς συζήτηση για λήψη απόφασης η κατεπείγουσα πρόταση την οποία προσυπογράφουν 26 φορείς και 36 Πολίτες και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το πρωί της ίδιας ημέρας, πριν από την κανονισμένη συνεδρίασή του.  Η παρουσία μας θα έχει καθοριστική σημασία!
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ  ΑΛΛΑ  ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ!
Το Συντονιστικό φορέων για την προστασία και την ανάδειξη
του Ηρώου στην Πλατεία Ελευθερίας
 
 
Γιώργος Αεράκης - Αντιδήμαρχος Ηρακλείου
Νίκος Γιαλιτάκης - Αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Κωστής Καμπιτάκης - Επικεφαλής Δημοτ.Παράταξης " Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη "

Πέτρος Ινιωτάκης - Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου - Τμ.Ανατολ.Κρήτης

Μαίρη Φραγκιουδάκη - Πολεοδομία Δήμου Ηρακλείου
Εύα Γραμματικάκη - Δ/ντρια Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Κων/να Νικολοπούλου - Εκπρόσωπος της ΜΚΟ Monumenta

 
 
Εκπρόσωπος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου
Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εμπόρων Ηρακλείου

Μαρία Μαρή - Πρόεδρος Παραρτήματος Κρήτης Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων 

Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου
Γεωργία Ορφανού Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Πανεπιστημίου Κρήτης

κ. Παπαδάκης - Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμμαχίας

κ. Τζώρτζης - Εθελοντής δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
Πρόεδρος Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλοι όσοι αναρτούν σχόλια οφείλουν να γνωρίζουν πως όλες οι αναρτήσεις, τα σχόλια και οι ψηφοφορίες είναι επικοινωνία δημόσιας και όχι ιδιωτικής φύσης και οφείλουν να αναρτούν μηνύματα και υλικό με περιεχόμενο κατάλληλο.

Παρατίθεται ενδεικτικά ότι κατά την ανάρτηση σχολίων, ο χρήστης οφείλει να συμμορφώνεται και να μην προβαίνει σε ενέργειες όπως τις παρακάτω:

1. Δημοσίευση με περιεχόμενο δυσφημιστικό, προσβλητικό, ανήθικο, άσεμνο, βίαιο, κακόβουλο, βλάσφημο, παρενοχλητικό ή δημοσίευση πληροφοριών που ανακτήθηκαν με παράνομα μέσα. Εδώ περιλαμβάνονται επίσης μηνύματα ή υλικό που προσβάλλει ή θίγει τα χρηστά ήθη, τη φυλετική, θρησκευτική ή σεξουαλική ελευθερία.
2. Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των άλλων. Περιλαμβάνονται μηνύματα που περιέχουν στοιχεία ταυτοποίησης όπως αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, κωδικοί κ.α.
3. Ανάρτηση θεμάτων, σχολίων, επιστολών και ψηφοφοριών άσχετων με τα θέματα που αποτελούν αντικείμενο αυτής της πύλης, δηλαδή με τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων.
4. Ανάρτηση του ίδιου θέματος ή διπλές απαντήσεις.
5. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν υλικό προστατευμένο ως προς τα πνευματικά δικαιώματα (ή από τις διατάξεις περί απορρήτου) χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη συναίνεση του φορέα των δικαιωμάτων.
6. Ανάρτηση ή σύναψη αρχείων που περιέχουν ιούς ή παρόμοιο λογισμικό ή πρόγραμμα που μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των υπολογιστών των άλλων χρηστών.
7. Διαφήμιση ή αγοραστικές προσφορές οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας.
8. Χρήση όρων προσβλητικών, χυδαίων ή με σεξουαλικό υπονοούμενο ως όνομα χρήστη.

Οι Διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα να παρακολουθούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων και να διαγράφουν όποια ανάρτηση δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.